MusicZone recenzuje "The Heart of Everything"

31.05.2007 · 18:28

Na českém internetu (server MusicZone.cz ) jsem narazil na další recenzi posledního alba Within Temptation The Heart of Everything . Takže ji nyní můžete porovnat s předchozí recenzí, která se zde objevila před pár dny…

Within Temptation – The Heart of Everything

Začíná být pravidlem, že známé evropské druhdy výhradně gothic metalové formace (nebo alespoň ty úspěšnější z nich) hromadně přecházejí k výrazu, který má ve větší míře prezentovat jejich muziku fanouškům za oceánem. Stejně jako nedávno italští Lacuna Coil jsou i Holanďané připraveni atakovat Spojené státy s materiálem, který do jejich hudby nasál vlivy melodického nu-metalu po vzoru Evanescence. Within Temptation však nejsou žádnou lacinou potravou pro požírače sezónních trendů, a tak i jejich materiál obsahuje podstatně více trvanlivých nápadů, než tomu bylo u šablonami trhu nápadně svázaných Lacuna Coil.

Obrovskou devizou Within Temptation je zpěv Sharon Den Adel, která by i s polovičních hlasovým arsenálem strčila mediálně vyzdvihovanou modlu Amy Lee do kapsy. Hudba Within Temptation však na rozdíl od výše zmíněných nestojí výhradně na několika líbivých popěvcích, zaobalených do monumentální pseudo-symfonické patiny, která by si kladla za cíl na rok učarovat fanatikům do počítačových her a příběhu o Pánu prstenů. Samozřejmě toho účelového bombastu je zde také požehnaně, ale tak nějak má většina ze skladeb osobité kouzlo, které v posluchači zanechává nějaký trvanlivější dojem. Tak například majestátní vpád do alba v podobě úvodí vypalovačky „The Howling“ řadím k tomu nejlepšímu, pod co se kdy tahle parta, za více než desetiletí své existence, podepsala. Následná singlovka „What Have You Done“ s překvapivě hostujícím Keithem Capotem z Life of Agony, pak pokračuje v hitovějším pojetí a přímočařeji vystavěné struktuře kompozic než tomu bylo u Within Temptation kdykoliv v minulosti. Album dál pozvolna plyne s mírnými vrcholky na podkladě symfo-metalové banality udržováno v mírném nadprůměru parádním vokálem Sharon, ale fantastičnosti svého úvodu už nedocílí. Nicméně jde o kvalitativně jednu z nejlepších ukázek daného žánru z posledních let, která hravě předčí veškerou stylovou konkurenci.

Album, které může oslovit jak příznivce hitověji postaveného ženského rocku po vzoru Evanescence, tak samozřejmě stále i věrné metalové fans ze starého kontinentu. Někde mezi stánkem s popcornem na periférii LA a klenbou gotické katedrály v Utrechtu poletují kýčovité hudební obláčky, které nejsou zas až tak zlé (i když pravda trochu přeslazené) jako většina těch konkurenčních.

Závěr

Gothic metalová klasika Within Temptation se vydala na dobývání Spojených států oproti vlastní minulosti jednodušeji vystavěnými songy plnými hitových ambicí. U mne je to určitě za víc než Evanescence, ještě aby o tom přesvědčili celý svět.

Autor recenze: Jan Píbal
Zveřejněno: 1.5.2007
Zdroj recenze: MusicZone.cz

kkt (04.08.2009 · 23:05)

Co má ten kkt proti Evanescence???6evraj Amy na nu nemá???Hmm...divné.....Doska "The Heart of Everything" je bomba hudba je naozaj super ale prečo je lepšia ako Evanescence??Nieje!!!

Laney (18.07.2008 · 15:11)

dejv: no to máš pravdu, pretože akonáhle som počula spievať Anette, okamžite mi to pripomenulo WT. Majú podobné hlásky a spievajú podobným štýlom. Mne je lúto, že Tarja už nie je v kapele..ale čo už...
A som rada, že ma za môj názor nebudeš odsudzovať...
pekný deň

dejv @ (17.07.2008 · 23:06)

Laney: Každý má právo na svůj názor a určitě si za ním stůj... Tady tě, doufám, za něj nebude nikdo odsuzovat :)
Mě osobně se WT fakt líbí, i když s posledním albem bych je raději viděl jinde než tam, kam se vydali a dalo mi to práci, než jsem u WT toto album strávil...
A porovnávání WT/EV/NW tu vždy bude... btw.. teď, když NW mají novou zpěvačku, můžeme WT s NW lépe porovnávat :D

Laney (17.07.2008 · 22:57)

Within Temptation a Evanescence sú dve odlišné kapely, nechápem to porovnávanie...hoci posledný album WT sa na E zvukom velmi podobá. Čo sa týka toho,kto vie a nevie spievať naživo...poviem len toľko - Amy Lee spieva plným hlasom a riadne to vie rozbaliť...Ale Sharon len piští,možno má velký rozsah, ale sorry s takým falzetom aký dáva na koncertoch ma absolútne nezaujala...A prosím, neporovnávajte ju s Tarjou! Tarja je úžasná operná speváčka...Sharon okolo opery asi ani nešla.NIe vždy je hlasový rozsah rozhodujúci.Aj moja suseda má riadny hlasový rozsah, hlavne ked sa vadí s mužom...A nie je mi to pišťanie zrovna príjemné...Šúdiové nahrávky sú fajn....ale pozrela som si XY videí z live vystúpenia a musela som si zakrývať občas uši...Kvantita nie vždy znamená aj kvalitu.
WT som si oblúbila vdaka albumu mother earth...a fakt ho mám dodnes rada...ostatné mi velmi nepovedali.Keď mám hodnotiť členov kapely, väčšinou sú mi nesympatickí...ja za to nemôžem.A klip k Ice Queen je asi ten najškaredší a najgýčovitejší klip aký som kedy videla. Hoci Ice Queen je moja oblúbená...musíme byť ale kritickí,nie? :))
A ešte sa mi nepáči ten imidž "princezničky" čo si pestuje Sharon.Nejako mi nejde dokopy to jej vyskakovanie na koncertoch s dlhými šatami. Taká Tarja...tá to robí s noblesou a eleganciou...Ale samozrejme, ja vám váš, u podaktorých, nekritický obdiv neberiem. Len vyjadrujem svoj názor....Mother Earth je pre mňa proste skvelý album a ostatné nemusím....

Mirec (24.06.2008 · 19:36)

No ja som Within Temptation spoznal v roku 2003 prostredníctvom televíznej stanice Viva /respektíve jej substanici Viva+/, kde nasadili do relácie /vlastne skôr do bloku klipov, kde sa hlasovalo/ klip Ice Queen a úplne ma ta pesnička dostala. Nasledujúci klipík Mother Earth na tom bol rovnako. Mal som len nejakých 12 či 13 a počúval som samé tie kokociny ktoré Viva dávala /čiže rap, techno,... dnes som v inej sfére/. Postupom času som prestal Vivu sledovať a tým pádom aj WT, ale pred pár dňami som si na nich spomenul a rozhodol som sa nanovo "očekovať" pesničku Ice Queen na youtube, tak som na to išiel a výsledok bol úžasný. Príjemne som si zaspomínal a bol som prekvapený na to že som pesničku nepočul 5 rokov, že som si postupne spomínal na jednotlivé segmenty skladby /aj klipu/. A vôbec som ju nemal opočúvanú, strašne ma to dostalo a čekol som si aj Mother Earth s rovnakým výsledkom, tak som sa rozhodol že si konečne vypočujem normálny celý album s obidvoma skladbami, čiže Mother Earth. Na prvé počutie som reagoval snáď len na prvé dva "fláky" a zvyšok som nejako prepočul ;] Ale o neskôr som si to pustil znova a odvtedy som sa úplne do toho započúval... Aby som sa "zasýtil" dal som si album dva krát za sebou čo vôbec nerobím ani u mojich najobľúbenejšich skupín! Stiahol som si aj EPčko Dance a rovnomenná skladba je fakt unikát. Odvtedy som zaradil Within Temptation ako jedinú gothic/symphonic metalovú kapelu do svojho tvrdým metalom nabitého playlistu :) A som presvedčený že Sharon je najlepšia ženská vokalistka v metale, na ňu nemá proste žiadna /ani večná rivalka Tarja Turunen, ktorá sa mi vôbec nepáči, ako celý Nightwish/. Proste originálna hudbička, ale pri Mother Earth to skončilo. Silent Force a Heart Of Everything ešte nemám ale desím sa toho čo budem počuť. Na Youtube som oficiálne videá z týchto albumov očekoval ale bol som veľmi nemilo prekvapený :( Stand My Ground? Ja tam počujem evidentne veľmi silnú inšpiráciu Evanescence. Je pravda že ich v posledných rokoch často zrojvnávajú, ale to čo som čítal sa mi s hrôzou potvrdilo. Keď som počúval Frozen, to už nebola inšpirácia... to bolo čisté Evanescence po všetkých stránkach! Akože E. majú pár fajn trackov, ale od WT som čakal iné! Je pravda že všetky ich albumy sú jedinečné a nie sú na jedno kopyto, ale toto nie. Ak ich pesničky budú naďalej znieť ako Evanescence tak to pôjde do hajzla ešte viac. Čím ich mohli tak upútať? Amy Lee je síce fešanda s pekným hláskom, ale bohužiaľ naživo spievať dobre nevie /narozdiel od Sharon/. Tá ju strčí do kapsy aj so spomínaným hlasovým rozsahom /chcel by som vedieť aký má ten rozsah aj Sharon aj Amy/. Proste zo skladieb ktoré som počul/videl na Youtube zo SF a HOE som jednoducho sklamaný. Vývoj kapely tam je ale oni sa vybrali zlým smerom :( A že podľa nich je drzosť keď niekto povie že kopírujú Evanescence. Sorry ale podľa mňa to tak skutočne je. Nemôžem sa zbaviť tohto pocitu. Navyše WT sa už podozrivo začali hrávať aj v rádiách. Ale nič na tom nemení že je to super kapelka a pokúsim sa prísť na chuť aj neskoršej tvorbe. Snáď sa mi to podarí :))

andie (10.07.2007 · 15:29)

No já sem tu skupinu within temptation oběvila dneska tak sem si stáhla cd z roku 2004 a je to úlně úžasná hudba. Vůbec sem ani nedoufala že to bude tak skvělí. A V téhle recenzi je fakt ten že zpěv Sharon Den Adel, která by i s polovičních hlasovým arsenálem strčila mediálně vyzdvihovanou modlu Amy Lee do kapsy. Tyhle dvě mají hezkej hlas ale WT je lepší myslim že to neni tolik upravovaný a při poslechu mě to prostě nenechá v klidu. prostě je v tom ten prožitek ty emoce který do toho vložili. to je to co je na nich lepší než na evanescence. A taky mají lepší texty. Mě se prostě tenhle jejich styl naprosto líbí.

ZiChi (31.05.2007 · 23:05)

No dřív se srovnávali s Nightwish, dneska zase s Evanescence. Podle mě za to může skladba What have you done, která je podle mě jediná skladba od WT vůbec, která je fakt podobná stylu Evanescence. To hold nic nenaděláme. To že zbylých 99% produkce WT je o ničem jinym už si nikdo z recenzentů nevšímá. No a možná ještě šaty mají docela podobný :-)

marsalek (31.05.2007 · 19:15)

ach jo, opět to neustálé porovnávání s Evanescence!!!!!!! Bez toho by se asi snad recenze neobešla. Ale jinak celkem dobrý.

Vložit další komentář: